Hur vet jag vilken typ av terapi jag behöver?

När du har tagit beslutet om att träffa en terapeut kan det vara klokt att fundera över vilken typ av terapi som du tror kommer att stötta dig på bästa sätt med det du vill utveckla. Det finns väldigt många olika typer av terapi och alla skiljer de sig en aning från varandra. Vad som passar dig beror på flera olika faktorer: det du vill utveckla/din problematik, vad du trivs med och på vilket tillvägagångssätt du föredrar. För dig som aldrig testat terapi förut kan det vara svårt att veta vad du föredrar och avgöra vilken terapi som är bäst för dig. Terapiformen är viktig, men personkemi med den terapeut du möter är det som visat sig vara allra mest effektivt för att lyckas med terapi.

Som en hjälp på vägen kan det vara klokt att reflektera över följande innan du väljer terapiform:

  • Identifiera dina behov: Reflektera över vilka specifika problem eller utmaningar som du vill arbeta med i terapin. Vad är anledningen till att du söker dig till terapi? Vilka symtom eller mönster påverkar ditt välmående och hur ger de sig i uttryck? Finns det sidor eller beteenden hos dig som du vill utveckla eller förändra?

  • Mål med terapin. Vad är det du vill uppnå genom att möta en terapeut? Det är inte alltid uppenbart för dig att sätta mål ifrån start, för ofta får vi insikt under resans gång vilket påverkar vårt mål, men en bra start är att ägna en liten stund åt att reflektera över vad du önskar ska ske under terapin och vad du vill ska förändras/utvecklas när du är färdig.

  • Läs på om olika terapiformer och deras tillvägagångssätt. Genom att få en ökad förståelse för terapiformerna kan du lättare förstå vilka som är mest passande för just dina utmaningar och behov. De tre vanligaste terapiformerna är:

    • Kognitiv beteendeterapi (KBT), som fokuserar på att identifiera och förändra negativa tankemönster och beteenden som kan bidra till psykiska problem/utmaningar.

    • Acceptance and commitment therapy (ACT), räknas som en vidareutveckling av KBT och fokuserar ökad psykologisk flexibilitet genom att acceptera negativa tankar och känslor snarare än att bekämpa dem. Målet är att hjälpa individer att leva i enlighet med sina värderingar och göra meningsfulla val, trots inre konflikter.

    • Psykodynamisk terapi är en form av djupgående psykoterapi som utforskar omedvetna processer och hur de påverkar vårt beteende och välmående. Ofta utforskar du barndomsupplevelser, relationer eller inre konflikter.

  • Lyssna på din intuition: Ibland kan det vara värdefullt att lita på din intuition. Föreställ dig hur det skulle kännas att delta i olika typer av terapi och försök att identifiera vilken terapiform som känns mest lockande eller passande för dig.

Om du är osäker på vilken terapiform som är lämplig för dig och det du vill utveckla, är du varmt välkommen att bolla med oss på Sinnes. Hör av dig till oss här så hjälper vi dig.

Lycka till!

Nästa
Nästa

Checklista: Så stöttar du en närstående i stress