Uttalade och outtalade förväntningar
Vilka förväntningar, uttalade och outtalade, finns på individ, team och organisationsnivå? I denna övning så sätter vi in oss i olika scenarion där vi försöker ta reda på vilka förväntningar vi sätter på oss själva och andra i en situation.
När förväntningar inte möts kan det leda till besvikelse och frustration på individnivå, medan det inom team och organisationer kan skapa kommunikationsproblem och en negativ påverkan teamets sammanhållning och företagskulturen. Osäkra förväntningar är dessutom en av de främsta anledningarna till att medarbetare upplever stress. Ibland sätts förväntningar upp omedvetet och ändå förväntar vi oss att andra ska svara upp mot dem.
För att förebygga och hantera det är det avgörande med aktiv kommunikation och öppenhet kring förväntningar, både dem vi sätter på oss själva och andra. Att öva på att uttrycka förväntningar skapar en trygg miljö och stöttar teamet att sätta realistiska mål som går i linje med alla inblandades förutsättningar.
Längd: 65-90 minuter.
Gruppstorlek: 4-16 deltagare (om fler än 5 dela upp i mindre grupper)
Syfte: Stärka psykologisk trygghet och kommunikation i teamet. Förbättra medarbetarnas förmåga att notera egna och andras förväntningar och att uttrycka dessa.
Material som behövs:
"Scenario"-kort (skapa egna genom att förbereda olika arbetsplatsscenario i förväg eller använd exempel nedan)
Whiteboard eller flipchart.
Whiteboardpennor/markörer.
-
Sätt er i en cirkel. Börja med en introduktion om att prata om förväntningar på arbetsplatsen.
Börja med att diskutera vilka tydliga förväntningar som finns utifrån individnivå, teamnivå och organisationsnivå.
Ser alla samma förväntningar? Vad händer när dessa förväntningar inte möts?
Diskutera sedan vilka outtalade förväntningar som finns utifrån individ-, team- och organisationsnivå. Uppmuntra deltagarna att dela situationer när man upplevt att man själv eller någon annan inte levt upp till förväntningar (utan att peka ut någon). När delningen är klar så börja dela ut scenariokort och penna till alla.
-
Dela upp scenariokort så att alla i gruppen får ett var (använd exemplen eller skriv egna scenarion). Var och en läser nu sitt egna scenario och börjar svara på frågorna under reflektion. Låt det ta lite tid.
-
Lämna nu över ditt kort till din kollega till höger om dig. Notera hens scenario, hens reflektion och utifrån dessa skriv ned dina reflektioner och tankar som kommer upp under rubriken;
Som kollega/chef, vad är dina reflektioner?
Inkludera gärna vad du skulle haft för förväntningar på kollegan men även vad du noterar nu när du läst hens kommentarer.
Förändras något?
När du känner dig redo, skicka korten igen till höger och låt ytterligare en kollega lägga till kommentarer.
Ta emot ett nytt scenariokort, läs igenom reflektioner och förväntningar som din kollega skrivit ned.
Lägg till dina noteringar, reflektioner och tankar som kommer upp under den andra rubriken; Som kollega/chef, vad är dina reflektioner?
Fortsätt tills ni fått tillbaka era egna scenariokort. -
Efter att man fått tillbaka sitt egna scenariokort får man några minuter på sig att läsa igenom det.
Gå sedan varvet runt och dela scenariot, dina reflektioner, dina kollegors noteringar och vad du tänker nu när du läst deras kommentarer.
Här är det viktigt att alla känslor och reflektioner accepteras och att man tillåts dela det man känner att man vill dela. -
Be varje deltagare att reflektera över övningen och hur de kan tillämpa det de har lärt sig från övningen i sitt dagliga arbete.
Avsluta workshopen genom att alla får säga ett ord om övningen.