Lär dig att kommunicera gränser

Att sätta gränser på vad som är okej och inte är viktig del av personlig och professionell utveckling. I arbetslivet är det avgörande att kunna etablera klara gränser som hjälper till att upprätthålla en sund arbetsmiljö och goda relationer. Denna övning är designad för att ge ett team de verktyg som behövs för att identifiera, kommunicera och respektera varandras personliga och professionella gränser, för att kunna bygga en sund, välmående och öppen kultur.

Genom praktiska scenarier och rollspel får deltagarna utforska olika aspekter av gränssättning, från att hantera arbetsbelastning, samtalsämnen till förväntningar och personligt utrymme. Övningen uppmuntrar reflektion och diskussion, vilket ger teammedlemmarna möjlighet att öppet uttrycka sina behov och förväntningar. Syftet är att skapa en miljö där alla känner sig värderade och respekterade genom att effektivt sätta och hantera gränser.

Längd: 60-90 minuter.
Gruppstorlek: 4-15 deltagare
Syfte: Förbättra medarbetarnas förmåga att sätta och respektera personliga och professionella gränser på arbetsplatsen.

Material som behövs:

  • "Gränsscenario"-kort (skapa egna genom att förbereda olika arbetsplatsscenario i förväg eller använd exempel nedan)

  • Whiteboard eller flipchart.

  • Whiteboardpennor/markörer.

  • Börja med en kort introduktion om vikten av öppen och trygg kommunikation på arbetsplatsen.

    Diskutera olika typer av gränser (t.ex. tidsgränser, uppgiftsgränser, emotionella gränser, interpersonella gränser). Uppmuntra deltagarna att hjälpa varandra att upprätthålla gränser på arbetsplatsen.

  • Dela upp deltagarna i smågrupper om 3-4 personer.

    Dela ut "Gränsscenario"-kort till varje grupp, där varje kort beskriver en olika arbetssituation som kräver att en gräns sätts.

    Grupperna spelar rollspel i scenariot, där en person agerar som anställd som sätter en gräns, en annan som den som utmanar gränsen, och de andra som observatörer.

    När gruppen genomfört rollspelet ska man tillsammans reflektera och diskutera: Hur kändes det? Vad var svårt? Vad såg observatörerna?

    Diskutera den bästa metoden för att sätta gränser i respektive scenario. Därefter byts roller och övningen fortsätter med nytt scenariokort.

  • Samla alla i den större gruppen, och låt alla grupper presentera deras upplevelse av övningen. Tillåt återkoppling och frågor från den större gruppen.

    Diskutera det språk som använts, hur övingen kändes och förändrades i grupp.

  • I helgrupp: Be deltagarna att dela med sig av erfarenheter där de känt att deras gränser antingen har respekterats eller överträtts (utan att dela konfidentiell information). Anonymisera namn och använd ord som “kollega”, “närstående” eller liknande istället.

    Dokumentera och klustra på flipchart/whiteboard.

    Hur hade deltagaren agerat annorlunda idag, med det som hen lärt sig under övningen?

  • Be varje deltagare att enskilt reflektera över sina personliga gränser och hur de kan tillämpa det de har lärt sig från övningen i sitt dagliga arbete.

    Avsluta workshopen genom att alla får säga ett ord om övningen.

Hjälpmedel