Friskfaktorer: Nyckeln till en hållbar arbetsplats?

I tider då stress och ohälsa allt oftare diskuteras som en kostnad för både individer och organisationer, är det kanske dags att vi vänder blicken mot det som faktiskt främjar hälsa på arbetsplatsen – friskfaktorerna.

I den svenska arbetsmiljödebatten har fokus länge legat på att identifiera och minimera risker och ohälsa. Det är givetvis viktigt, men man riskerar att glömma bort en minst lika viktig aspekt: friskfaktorer. Friskfaktorer är just det, faktorer som bidrar till att vi mår bra och som gör att vi tål tuffa perioder.

I forskningen framträder allt tydligare att friskfaktorer spelar en avgörande roll för att minska sjukfrånvaro, öka produktiviteten och förbättra arbetsplatskulturen. Trots att man redan 2012 började prata om friskfaktorer är det mer aktuellt än någonsin, detta är vad forskning pekar på:

  • Närvarande ledarskap

    Ett närvarande ledarskap karaktäriseras av en ledare som är tillgänglig och uppmärksam på sitt teams behov. Dessa ledare är aktivt delaktiga i arbetsflödena och ger stöd genom att erbjuda vägledning och resurser. De skapar en miljö där medarbetarna känner sig sedda och uppskattade, vilket leder till en högre grad av engagemang och produktivitet.

  • Socialt stöd

    Forskning visar att socialt stöd från kollegor och ledare på arbetsplatsen är avgörande för att minska stress och bygga upp resilience. När medarbetare känner sig stöttade ökar deras förmåga att hantera arbetsrelaterad stress och motgångar.

  • Återhämtning

    Återhämtning är en central aspekt för att förebygga utmattning. Detta innebär att arbetsplatser bör uppmuntra till pauser, semester och balans mellan arbete och fritid. Genom att tillåta anställda att återhämta sig mentalt och fysiskt minskas risken för långvarig stress.

  • Autonomi

    Forskning visar att autonomi på jobbet – möjligheten att ha kontroll över sitt arbete och fatta egna beslut – är starkt kopplat till lägre stressnivåer och högre jobbtillfredsställelse. Det främjar även en känsla av kompetens och effektivitet.

  • Kompetensutveckling

    Löpande kompetensutveckling hjälper individer att känna sig mer kompetenta och säkra i sina roller, vilket kan minska arbetsrelaterad stress och bygga resilience. Arbetsplatser som investerar i sina anställdas utveckling visar att de värderar och tror på sina medarbetares potential.

  • Tydliga roller och förväntningar

    Tydlighet kring roller och förväntningar minskar osäkerhet och konflikter på arbetsplatsen. När medarbetare vet vad som förväntas av dem och hur deras arbete bidrar till organisationens mål, minskar stress samtidigt som motivation ökar.

  • Feedback och uppskattning

    Regelbunden, konstruktiv feedback samt uppskattning för väl utfört arbete är viktigt för alla medarbetares välbefinnande. Det stärker självkänsla, motiverar till fortsatt insats och bygger en positiv arbetsmiljö.

  • Systematiskt arbetsmiljöarbete
    Slutligen är det systematiska arbetsmiljöarbetet grundläggande. En hälsosam fysisk och psykosocial arbetsmiljö spelar en stor roll i att förebygga utmattning. Det inkluderar allt från ergonomiska arbetsplatser till en kultur som främjar öppenhet och inkludering.

Genom att integrera dessa principer i er kultur skapar ni en arbetsplats där människor mår bra. Lycka till!

Behöver ni stöd i att utveckla dessa faktorer på er arbetsplats? Hör av dig till oss på hej@sinnes.se så hjälper vi till!

Nästa
Nästa

Kraften i att identifiera individuella styrkor