Snabb lösning för långsiktigt resultat
Det finns så många olika metoder och teorier som erbjuder snabba lösningar, vilket är oerhört angenämt när vi vill få till en förändring i oss själva. Till och med inom terapin finns det terapeuter som lovar snabba resultat efter X antal sessioner. Såklart alltid med god intention, men när det kommer till att skapa långvariga förändringar så finns det sällan genvägar. Vi kan skapa utrymme för bästa möjliga förutsättningar men tiden är ofta en ingrediens för att förändring ska kunna ske på ett djupare plan och integreras i ditt beteende.
Det är viktigt att komma ihåg eftersom att mycket omkring oss lockar med snabba lösningar och enkla genvägar som sällan tacklar problemet utan istället bedövar symptomen. Förändring sker i olika faser där acceptans och insikt är två centrala steg, men för att komma vidare behöver det integreras i vårt beteende, vi behöver skapa nya beteendemönster. I terapirummet handlar det initialt om att skapa förtroende, trygghet och tillit för att sedan ta med sig insikterna och testa nya sätt att agera utanför rummet. Ibland går det snabbt och ibland tar det tid.
Men det är lättare sagt än gjort. Jag kan själv relatera till så många saker jag önskade att jag gjorde mer eller mindre av, där jag i terapirummet förstår varför jag agerar som jag gör men ändå fortsätter med beteendet som jag vill förändra. Är det för att jag fastnat i trygghet, inte har motivationen eller för att jag bara inte ser den faktiska anledningen till att jag håller fast vid mitt agerande? Det vet jag inte.
Men för ett tag sedan lyssnade jag på Brené Brown intervju med Lisa Lahey som diskuterade teorin Immunity of change (länk till avsnittet på Spotify). Immunity of change är en teori som Lisa Lahey tillsammans med Robert Kegan utvecklat. Förenklat handlar det om att när vi vill skapa förändring så behöver vi gå igenom fyra olika steg.
1. Commitment - Vad är det jag vill förändra?
2. Doing/Not doing - Vad är det jag gör och inte gör som håller mig ifrån att göra förändringen jag identifierat i steg 1?
3. Hidden competing commitments - Vad är det för dolda uppfattningar som är motstridiga steg 1?
4. Big assumptions - Vem är jag och vem är jag inte om jag gör dessa förändringar?
Har jag lyckats identifiera dessa så handlar det inte om att förändra något direkt utan att notera och lägga märke till hur jag agerar i min vardag, när jag exempelvis jobbar för min förändring och när jag agerar emot. För att successivt lägga märke till mina egna beteendevanor.
Förändring är svårt, men med tålamod, tid och förståelse för de olika steg som skapar förändring kan du skapa förutsättningar för att ta dig framåt. Vad har du för vanor och beteenden du skulle vilja förändra, privat eller i din yrkesroll? Kan det vara så att du har motstridiga uppfattningar om vem du vill vara och det hindrar dig från att skapa en förändring? Att reflektera över vad du vill förändra är ett första steg för att faktiskt lyckas.
Vill du grotta ned dig än mer så finns det ett väldigt bra och tydligt exempel i denna artikel från Harvard Business Review (https://hbr.org/2001/11/the-real-reason-people-wont-change) Känner du att du behöver guidning och stöttning i din förändringsresa så hjälper vi dig gärna att hitta rätt coach eller terapeut för just dig. Läs mer här