Det fixar jag!

Vilket värde sätter du på dig själv och vad tror du att du klarar av? Ditt självförtroende och din självkänsla påverkar dig i allt du tar dig för, och det kan hjälpa dig att lyfta upp dig precis som det kan sänka dig. Olika psykologiska faktorer påverkar självfallet arbetsmiljön och bland dessa faktorer står självkänsla och självförtroende ut som kritiska komponenter, vars inverkan på prestation och välbefinnande är av avgörande betydelse.

Självförtroendets påverkan i arbetet

Självförtroende på arbetsplatsen är mer än bara en känsla av kompetens; det är grunden för hur anställda närmar sig uppgifter, utmaningar och samarbeten. En medarbetare med högt självförtroende närmar sig ofta projekt med en "kan göra"-attityd, vilket är avgörande för innovation och problemlösning. Samtidigt kan lågt självförtroende leda till tvekan, undvikande av utmaningar och en tendens att dra sig tillbaka från gemensamt teamarbete, vilket i slutändan kan hindra såväl personlig som organisatorisk utveckling.

Självkänslans subtila men kraftfulla effekt

Självkänsla, som speglar hur individer värderar och ser på sig själva oberoende av yttre prestationer, spelar en avgörande roll i arbetsrelaterad stress och allmänt välbefinnande. Anställda med låg självkänsla kan vara mer benägna att uppleva stress, ångest och depression, vilket inte bara påverkar arbetsprestation utan även interaktioner med kollegor och övergripande arbetsnöjdhet. En låg självbild kan även leda till en självuppfyllande profetia där individer med låg självkänsla ställer in sig på misslyckande och därmed begränsar sin förmåga att lyckas.

Samspel mellan självförtroende, självkänsla och arbetsprestation

Varje individ är unik, men att få koll på hur man själv ser på sig själv kan vara en otroligt viktig tillgång vid utveckling. Kanske identifierar du dig som en högpresterande person som ofta försöker överträffa vad som är möjligt. Eller kanske ger du upp för att du tänker att du inte har en chans (imposter syndrom)? Eller är det så att du egentligen aldrig tilllåter något gå fel? Det här påverkar såklart din arbetsprestation. Vi är alla mänskliga och självförtroende och självkänsla går upp och ned över tid. Ett första steg mot utveckling är att notera hur just du och dina kollegor i teamet tänker, agerar och ser på sig själva i olika situationer. Kanske går det att skapa en större medvetenhet kring varför vi gör som vi gör genom att prata om detta tillsammans.

Några tips till er som vill börja arbeta med självförtroende och självkänsla i en organisation:

  • Börja samtala om ämnet, vad betyder exempelvis ett sunt självförtroende och självkänsla det för dig och er som team?

  • Uppmuntra anställda att prova nya saker och ta risker, och ge stöd även när saker inte går som planerat.

  • Erbjud kurser och utbildningar som hjälper anställda att utveckla nya färdigheter och bygga självförtroende i deras yrkesroller.

  • Ge möjligheter för mentorskap och coaching, det är ofta kraftfulla verktyg för personlig utveckling.

  • Tillhandahåll verktyg och resurser för självreflektion, som kan hjälpa anställda att förstå, acceptera och arbeta med sina styrkor och svagheter.

    Vill ni ha stöd för att djupa självförtroende och självkänsla på arbetsplatsen? Ta del av vår verktygslåda eller hör av er till oss så hjälper vi till!

Föregående
Föregående

Kraften i att identifiera individuella styrkor

Nästa
Nästa

Så stöttar du en vän/kollega som upplever hög stress